مطالب و مقالات علمی و پژوهشی

جایگاه برنج و طبیعت آن در طب سنتی

برنج اگر به تنهایی مصرف شود، قلیل‌الغذا و اگر با شیر و شکر پخته شود و یا همراه آن خورده شود، کثیرالغذا است.

طبیعت برنج در دوم خشک و در حرارت و برودت معتدل است. در کتب آمده اگر برنج را بجوشانند، جرم برنج ایجاد برودت در درجه اول و آب مطبوخ آن ایجاد حرارت در درجه اول می‌نماید. به این دلیل در کیفیت فاعله، برنج را معتدل می‌دانند.

برنج اگر به تنهایی مصرف شود، قلیل‌الغذا و اگر با شیر و شکر پخته شود و یا همراه آن خورده شود، کثیرالغذا است. با توجه به اینکه برنج غذای مرکب‌ القوی است و در هر بدنی کیفیتی موافق کیفیت آن بدن به وجود می‌آورد، طبیب می‌تواند از آن هم در تشخیص افتراقی میان بیماری‌ها، هم در درمان بیماری‌ها بهره جوید.

به دلیل آن که برنج در هر بدنی موجب پدید آمدن کیفیتی موافق کیفیت آن بدن می‌شود، از این رو فرد سالم از خوردن آن متضرر نمی‌شود اما در مورد بیماران باید نسبت به نوع بیماری و مزاج بیماری نحوه تهیه برنج را برای آنان تجویز کرد. پس اگر قصد طبیب در بیماری مزاجی، تعدیل و اصلاح مزاج باشد، باید به ضد، عمل کند. یعنی اگر بیماری، ناشی از غلبه گرمی است، به بیمار توصیه نماید این غذا را به صورت آبکش میل کند. زیرا برنج آبکش سردی بخش و برنجی که به صورت کته پخته شده باشد، گرمی بخش است.

خواص برنج

مسلم است که ضمن گرفتن پوست و سفید کردن دانه، مقدار قابل ملاحظه‌ای از ویتامین‌ ها و خواص ضد التهاب عصبی شلتوک از دست می‌رود، زیرا این مواد در پوست و در غشای قهوه‌ای این دانه وجود دارد. به علاوه طبق بررسی‌ها روشن شده است که مقدار ویتامین‌های موجود در دانه سفید شده نیز در طول مدت زمان انبارداری به خصوص اگر مدت درازی باشد کم می‌شود. به عبارت دیگر برنج تازه دارای ویتامین بیشتری از نسبت به کهنه خود دارد. دانه برنج، دارای مواد غذایی است که تحریکات احشا و درون معده را آرام می‌سازد.

مواردی که برنج به اعضای داخلی بدن کمک می کند:

1.رنگ صورت را جلا می‌دهد و اگر با شیر و شکر خورده شود خیلی مقوی است.

2.از دیگر خواص برنج این است که خواب آور است و خوابی نیکو می‌ آورد. تشنگی را رفع می کند و اسهال صفراوی را تسکین می‌دهد.

3.در کتب طب سنتی آمده است که خیساندن برنج در آب و نمک، زعفران، زیره سیاه و شوید مصلح آن می ‌باشد.

شلتوک - طب سنتی - خواص برنج در طب سنتی - طب ایرانی اسلامی 
شلتوک – طب سنتی – خواص برنج در طب سنتی – طب ایرانی اسلامی

مواردی که برنج برای معده مفید است:

1.دانه‌های جوانه زده یا مالت آن به عنوان مقوی معده به کار می‌رود و به طور کلی تونیک و برای تقویت بدن بسیار نافع است.

2.آببرنج، مدر است و ترشحات زیاد اسهال و اسهال خونی را تسکین می‌دهد. برای ورم‌ های روده‌ای و استفراغ‌ های خونی و خونروی از بینی و شست و شوی زخم‌های بد بسیار نافع است.

3.برای شکم‌ روش و درد روده ‌ها و زخم روده ‌ها و اسهال خونی و اختناق رحم و امراض کلیه و مثانه نافع است.

4.خوردن آرد آن که بسیار پخته شده باشد با پیه بز برای بیماران مبتلا به اسهال شدید، اسهال دوایی و سحج (خراش) امعا به غایت مجرب حکماست. همچنین از آرد آن برای تسکین و رفع قرمزی ناحیه دستگاه تناسلی اطفال که به علت آلوده شدن به ادرار تحریک شده باشد استفاده می‌شود.

5.اگر با دوغ تازه و سماق خورده شود تشنگی را فرو می‌نشاند و آشفتگی و دل به هم خوردگی و اسهال صفراوی را آرام می‌نماید.

6.اگر برنج سفید را در آب بخیسانند و آب صاف شده آن را بخورند برای بند آوردن اسهال و قطع قاعدگی مفید است.

7.خوردن آب جوشانده آن برای معده و روده بسیار مفید است و اگر با هم وزن آن شیر مخلوط و خورده شود برای افزایش تولید اسپرم نافع است.

8.سبوس برنج نیز بسیار ارزشمند است و افراد با مصرف عصاره جوشانده شده آن یا مصرف در غذاها می‎توانند نیروی جوانیشان را بازگردانند.

مواردی که برنج برای تقویت اعضای توالد و تناسل مفید است:

1.شیربرنج غذای خوب و معتدلی است که موجب رشد اطفال می‎شود و قوای جسمی و جنسی افراد را افزایش می‎دهد.

2.جوشانده ریشه ‌ها و ساقه ‌های زیرزمینی این گیاه در موارد کم ترشح شدن ادرار تجویز می‌شود.

3.چاق کننده است و تولید اسپرم را افزایش می‌دهد.

مواردی که برنج به اعضای خارجی بدن کمک می کند:

1.خاکستر کاه و ساقه ‌های این دانه گیاهی چسبناک برای ریختن روی زخم و التیام و اگر در آب مخلوط شود مایع حاصله برای رفع تشنگی و التیام بواسیر مفید است.

2.آرد آن برای ترمیم جراحات تازه مجرب حکما است.

3.استعمال خارجی گرد آرد آن به همراه نشاسته و پودر تالک برای رفع التهاب پوست مفید است، ولی مصرف آن به تنهایی باعث خشکی و از بین رفتن چربی پوست می‌شود.

4.وقتی که در بدن قرحه (شکاف) وجود داشته باشد مثل سل در ریه یا قرحه در امعا پختن برنج باید همراه با مواد مناسب آن باشد. به عنوان مثال در قرحه ریه برنج را با شیر و در قرحه امعا برنج را با آب ماهیچه و روغن بادام شیرین باید پخت. در برخی موارد هم می‌توان از برنج بو داده که با پاچه گوسفند پخته شده باشد، استفاده کرد. همه این موارد ضمن تنقیه قرحه، به جوش خوردن آن نیز کمک می‌کند.

برچسب ها

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 2 =

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن