آشنایی با مورفولوژی و خاصیت درمانی گیاهان

گیاه جعفری  Petroselinum crispum

ریخت شناسی جعفری :

گیاهی است علفی دو ساله، طرح کلی برگ ها تخم مرغی سه گوش، بدون کرک

اندام دارویی :

قسمت مورد استفاده این گیاه میوه آن می باشد. میوه گیاه اواخر تابستان و اوایل پاییز جمع آوری و به مصرف می رسد. پودر میوه جعفری به رنگ قهوه ای خاکستری دیده شده است.

دامنه انتشار :

گیاه جعفری در ایران به حالت وحشی و خودرو در شاهرود روئیده شد و عملا در تمام مناطق کشور کشت می گردد.

موارد مصرف :

از میوه جعفری به عنوان خلط آور، ضد نفخ، ضد اسپاسم، ضد التهاب و مدر استفاده می گردد. علاوه بر آن به عنوان یک معطر کننده در صنایع غذایی مورد مصرف قرار می گیرد. مقدار یک گرم از میوه ها را کوبیده و با آب جوش دم نموده و روزانه 2-3 فنجان مصرف شود.

در طب سنتی میوه جعفری به عنوان مدر، قاعده آور ( سقط کننده جنین ) و ضد نفخ مورد استفاده قرار می گرفته است.

گیاه جعفری معطر (Tagetes minuta L.) یکی از اعضای خانواده Asteraceae می‌باشد که بومی آمریکای جنوبی بوده و از آنجا به سایر نقاط جهان گسترش یافته است و هم‌اکنون در هر پنج قاره جهان یافت می‌شود. این گیاه دارای استفاده‌های فراوانی در فرهنگ مردم بومی آمریکای جنوبی و آفریقای شرقی دارد که از جمله این استفاده‌ها دورکنندگی حشرات، طعم‌دهنده و چاشنی می‌باشد. مطالعات زیادی بر روی این گیاه گزارش شده است ولی مطالعه روی اثرات ضدلارو و پشه ناقل مالاریا گزارش نگردیده است. روش بررسی: در این مطالعه عصاره هگزانی گیاه با استفاده از روش خیساندن تهیه و سپس ترکیبات تشکیل دهنده عصاره حاصل توسط دستگاه GC/MS شناسایی و تعیین گردید. همچنین اثر ضد لارو پشه آنوفل استفنسی عصاره هگزانی گیاه مورد بررسی قرار گرفت.

عوارض منع مصرف جعفری :

جعفری نباید با توجه به گزارشات مدلل سمیت آن بعلت وجود اپیول و میریستیسین به مقدار زیاد به مصرف خوراکی برسد. جعفری می تواند ایجاد فعل و انفعالات نوری نماید، بخصوص وقتی در تماس خارجی قرار گیرد. این دارو می تواند باعث تشدید بیماری های ادراری شده و در درمان با MAOI اخلال ایجاد کند. گزارش شده که جعفری بر روی سیکل قاعدگی اثر می گذارد و همچنین گزارش شده که میریستیسین از جفت عبور نموده و می تواند موجب سقط جنین شود. با توجه به این نکات نباید جعفری را در طول حاملگی و شیردهی بیش از حدی که در غذا بکار برده می شود مصرف نمود.

منبع : فارماکوپه گیاهان دارویی ایران


Review Overview
5
SUMMARY

موارد مصرف : از میوه جعفری به عنوان خلط آور، ضد نفخ، ضد اسپاسم، ضد التهاب و مدر استفاده می گردد. علاوه بر آن به عنوان یک معطر کننده در صنایع غذایی مورد مصرف قرار می گیرد. مقدار یک گرم از میوه ها را کوبیده و با آب جوش دم نموده و روزانه 2-3 فنجان مصرف شود. در طب سنتی میوه جعفری به عنوان مدر، قاعده آور ( سقط کننده جنین ) و ضد نفخ مورد استفاده قرار می گرفته است.

5.0
برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن