مطالب و مقالات علمی و پژوهشی

چای در نگاه طب سنتی

چای به عنوان نوشیدنی پیش غذا، پس غذا و در وعده صبحانه مصرف می‌شود و می‌توان گفت که بعد از آب یکی از ارزانترین و پرطرفدارترین نوشیدنی‌ها در دنیا محسوب می‌شود

چای به عنوان نوشیدنی پیش غذا، پس غذا و در وعده صبحانه مصرف می‌شود و می‌توان گفت که بعد از آب یکی از ارزانترین و پرطرفدارترین نوشیدنی‌ها در دنیا محسوب می‌شود که می‌تواند فواید و مضراتی داشته باشد. چای علاوه بر اینکه یک نوشیدنی محسوب می‌شود به عنوان یک گیاه دارویی با ارزش نیز تلقی می‌شود.

طرز دم کردن صحیح: مقداری چای خشک در قوری ریخته و آب جوش به آن اضافه شود همچنین به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روی شعله غیرمستقیم قرار گیرد تا به آرامی دم بکشد. زمانی که چای دم می‌کشد، باید آن را از تفاله جدا ‌کنیم چرا که جدا کردن تفاله موجب حفظ و نگهداری مواد غذایی پر ارزش در چای می‌شود.

طبیعت این گیاه دارویی، “بنابر نظر حکیم عقیق خراسانی، گرم و خشک است و اینکه برخی به ‌جهت تسکین عطش و کاهش حرارت و التهاب داخلی بدن، آن را سرد دانسته‌اند، اصلاً درست نیست.” سبب این آثار، به تلطیف اخلاط بلغمی غلیظ و پاکسازی اخلاط لزج از سطح دستگاه گوارش مربوط است.

فواید چای

موجب تعدیل مزاج و تقویت اندام‌های بدن می‌شود. به ‌خاطر قبض و عطریتی که دارد، موجب تقویت معده می‌شود. همچنین  به ‌علت حرارتی که دارد می‌تواند موجب افزایش قوای جنسی در افراد با مزاج سرد و تَر شود.

باید دانست مانند هر گیاه دیگری، دم کرده این گیاه اگر به‌ جا و درست استفاده نشود، می‌تواند موجب بروز عوارضی شود که از جمله احساس ترشی در دهان، سردرد، دامن‌زدن به گرمی و خشکی بدن در برخی افراد، بی‌خوابی و… را می‌توان ذکر کرد.

به هضم غذا کمک می‌کند.

به دلیل داشتن کافئین از بروز خستگی پیشگیری می‌کند همچنین این نوشیدنی آرامبخش است و می‌تواند سردرد ناشی از خستگی روزانه را از بین ببرد.

این گیاه سرشار از آنتی اکسیدان است که از بروز سرطان پیشگیری می‌کند.

دم کرده این گیاه به دلیل داشتن انواع تانن ها، ضد باکتری و ضد ویروس است.

یک لیوان دم کرده این گیاه، فلوئور مورد نیاز یک فرد را در طول روز تأمین می‌کند و مصرف ۳ لیوان چای در روز مانعی ندارد.

چای به ‌خاطر حرارت مزاجی خود، اخلاط لزج را از مسیر هایی که در آن تجمع یافته‌اند، پاک می‌کند و انسدادهای مجاری بدن را باز می‌نماید و همچنین تشنگی کاذب را برطرف می‌کند. نوشیدن چای، موجب افزایش ترشح عرق و ادرار است، پس به دفع مواد زائد کمک می‌کند.

از دیگر خواص چای سیاه می‌توان به تسکین برخی سردرد ها، تصفیه خون و بهبود رنگ چهره، پاکسازی معده و مغز، کاهش بوی بد دهان، کاهش اندوه و افزایش نشاط، رفع برخی از مشکلات ادراری، و کمک به بهبود خواب اشاره کرد.

دم کرده این گیاه دارای عطر و طعم مطبوعی است که مصرف آن موجب رفع خستگی در افراد می‌شود اما چای جوشیده دارای رنگ سیاه، بو و مزه‌ای نامطبوع است و مصرف آن موجب بروز یبوست در افراد می‌شود. جوشیده این گیاه جوشیده سرشار از مواد قابضی به نام تانن است که بر اثر جوشیدن چای وارد آن می‌شود و رنگ و مزه چای را تغییر می‌دهد.

برخی مضرات 

اگر بیش از ۵ لیوان چای در روز مصرف شود، به بدن ضرر می‌رساند و موجب افزایش فلوئور بدن و بروز فلوئوریست در بدن و بروز نقاط قهوه‌ای رنگ بر روی دندان می‌شود، دندان‌ها را از بین می‌برد و استخوان را نیز پوک می‌کند.

چای را باید با فاصله نیم ساعت بعد از غذا مصرف کرد به دلیل اینکه از جذب آهن در بدن پیشگیری می‌کند.

افراد باید از مصرف چای داغ پرهیز کنند به دلیل اینکه موجب بروز سرطان می‌شود و بررسی‌ها نیز نشان داده است افرادی که چای بسیار داغ می‌‌خورند، بروز سرطان در آنها بیشتر است.

مزرعه چای در گیلان - محصول سنتی - گیاهان دارویی ایرانی - انواع مختلف چای - ماسالا - ماچا - اولانگ - پوئر - رویبوس 
مزرعه چای در گیلان – محصول سنتی – گیاهان دارویی ایرانی – انواع مختلف چای – ماسالا – ماچا – اولانگ – پوئر – رویبوس

 

برچسب ها

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × 3 =

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن